ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΙΜΒΡΟΣ και ΤΕΝΕΔΟΣ»

Standard

Την Τρίτη 8 Απριλίου 2013 στο θέατρο ΚΑΠΠΑ 2000 στην Περαία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ., «ΙΜΒΡΟΣ και ΤΕΝΕΔΟΣ, της Μνήμης και της Λήθης» με την προβολή των ομώνυμων ιστορικών ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν με αφορμή την επαναλειτουργία -ύστερα από 48 χρόνια- της Ελληνικού Σχολείου στην Ίμβρο τον Σεπτέμβριο 2012.

Ήταν μια βραδιά μνήμης, ιστορικής γνώσης και συναισθημάτων αγάπης και υπερηφάνειας για την ιστορία του ελληνισμού. Στο πρώτο μέρος της βραδιάς παρουσιάστηκε η πρωτότυπη δράση «Μαζεύουμε βιβλία και γραφική ύλη για το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Ίμβρου».

Η μαθήτρια της Β΄ τάξης του Β Δημοτικού Σχολείου Περαίας Δόμνα Λάππα, διάβασε το γράμμα που έστειλε η τάξη της στους μοναδικούς τέσσερις μαθητές του ελληνικού σχολείου της Ίμβρου, και η δασκάλα κ. Άννα Κόη διάβασε μέσα σε κλίμα συγκίνησης το γράμμα – απάντηση από τη Διευθύντρια και δασκάλα του Σχολείου της Ίμβρου στο οποίο εκφράζονται μαζί με τις ευχαριστίες, η αξιοπρέπεια, ο αγώνας και η μεγάλη τους χαρά για την αυτήν την επικοινωνία και τη συμβολή μας στις ανάγκες τους.

Μετά την προβολή των δυο ντοκιμαντέρ, που δημιουργήθηκαν από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ και έχουν προβληθεί και διακριθεί σε φεστιβάλ του εξωτερικού και τελούν υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Ίμβριου και της ΟΥΝΕΣΚΟ, η κυρία Σαρίογλου γενική γραμματέας του ΙΔ ΙΣ ΜΕ., μία εκ των δύο σκηνοθετών των ντοκιμαντέρ, απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, σχετικά με την κατάσταση στα δυο νησιά και απέσπασε θερμό χειροκρότημα μιλώντας για τη στάση που οφείλουμε όλοι να έχουμε απέναντι στις ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο και την ιστορική συνείδηση που πρέπει ως γονείς να καλλιεργούμε στα παιδιά.

Από τους πολύ σημαντικούς συντελεστές των ντοκιμαντέρ θα αναφέρουμε μόνο το ό,τι η πρωτότυπη μουσική είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη, πάνω σε ποίηση του πολυβραβευμένου Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου και τραγουδούν στα ελληνικά ο Γιώργος Νταλάρας και στα τουρκικά ο Ζulfu Livaneli.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρήστος Βογιατζής, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κ. Κούλα Παπακώστα, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επί κεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γιάννης Βασιλειάδης και κ. Παρθένα Παπαδοπούλου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με λόγους τους ο Πρόεδρος του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ.
κ. Παναγιώτης Τροκάνας ευχαριστώντας την κ. Ειρήνη Σαρίογλου και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Τσαμασλής που συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο αλλά και το προσωπικό του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. για την πρωτοβουλία και την οργάνωση αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης.

Ευχαριστίες οφείλουμε για της υποστήριξη της εκδήλωσης το ξενοδοχείο Golden Star στην παραλία Περαίας.
Την τεχνική κάλυψη της εκδήλωσης είχε το Ηχόραμα
φωτογραφίες: Χαρά Μαζίδη

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.